Blancolån

Blancolån
Det lite märkliga ordet blancolån innebär helt enkelt ett lån utan säkerhet, det vill säga att banken eller kreditinstitut inte tar någon pant för att du får låna. Tar du ett lån med säkerhet lämnar du till exempel din bostad som säkerhet, vilken tillfaller långivaren om du skulle misslyckas med att betala tillbaka. Tar du istället ett blancolån litar kreditinstitutet helt enkelt på att du betalar tillbaka, men tar alltså en högre risk.

Var kan du ta blancolån?

Det finns många kreditinstitut som erbjuder sina kunder blancolån. De flesta banker och kreditinstitut övervakas av Finansinspektionen så att allt går rätt till, men du är inte tvungen att stå under Finansinspektionen för att få ge ut blancolån. Se därför till att kreditinstitutet du ska ta ett blancolån ifrån är seriöst och har ett bra rykte.

Hur går det till att ta ett blancolån?

Precis som vid övriga lån är du tvungen att lämna in en låneansökan också när du vill ta ett blancolån. Den potentiella långivaren för ditt blancolån kommer därefter att ta en kreditupplysning på dig för att se om du är en lämplig låntagare. En lämplig låntagare är du om du exempelvis kan uppvisa en fast anställning, att du är skriven i Sverige sedan ett visst antal år och att du inte har några betalningsanmärkningar eller obetalda skulder. En långivare har inte någon skyldighet att ge dig ett blancolån och du kan inte heller överklaga om du får ett nej.

Hur mycket kostar det?
I dagsläget finns inga regler eller lagar för hur stor räntesatsen ska vara på ett blancolån. Var och en av kreditinstituten kan själva bestämma hur hög ränta ett blancolån ska ha. Men eftersom konkurrensen är hög mellan de olika långivarna så är det naturligtvis lönsamt för dem att ha så låg ränta som möjligt på sina blancolån. Ju bättre du är som kund, desto lättare kan det dock vara att förhandla ner räntan på ditt blancolån.


Jämför mellan olika kreditinstitut

Det lönar sig som regel alltid att jämföra olika kreditinstitut och deras villkor för blancolån gentemot varandra. Idag finns många sajter online som erbjuder tjänster där man gratis kan jämföra olika långivare, utnyttja gärna dessa! På det viset kan du få det mest förmånliga blancolånet och behöver inte gräma dig när du senare hittar bättre villkor.

Se till att betala i tid
Sist men inte minst bör du vara noga med att ta reda på vad som händer om du inte betalar av ditt blancolån i tid. Förseningsavgifter, påminnelseavgifter och dröjsmålsräntor är vanliga straff som man helst vill undvika.