Låna pengar

Låna pengar
Har din diskmaskin plötsligt gått sönder? Börjar lägenheten kännas för liten? Eller ser den där platt-tv:n riktigt lyxigt åtråvärd ut? Det finns oändligt många skäl till att behöva låna pengar, du kan säkert komma på flera stycken på rak arm. Ibland finns behovet att låna en större summa, medan andra gånger bara kräver ett lån på några tusenlappar. Oavsett anledning till att du vill låna pengar bör du tänka igenom både en och två gånger innan du beslutar dig för att låna.

Var lånar man pengar?
Om du inte har någon rik släkting som du kan låna pengar av har du dessvärre bara en sak att göra: kontakta en bank eller ett annat kreditinstitut. Alla kreditinstitut går under den lag som reglerar bank- och finansieringsrörelsen och det är Finansinspektionen som är ansvarig tillsynsmyndighet över dem.

Det du gör om du ska låna pengar är att lämna in en låneansökan till kreditinstitutet. Här fyller du i hur mycket pengar du vill låna, vem du som låntagare är, vilken inkomst och vilken förmögenhet du har. För att kunna få låna pengar gör också kreditinstitutet en kreditupplysning på dig, för att se att du vilken möjlighet du har att betala tillbaka de pengar som du vill låna. Om allt ser bra ut kommer banken att ge dig möjlighet att låna de pengar som du har ansökt om.


När du nekas lån

Det finns många skäl till att man inte får låna pengar från en bank. De flesta banker kräver nämligen att du ska kunna visa upp att du har ett fast jobb och att du har varit skriven i Sverige under en viss mängd år för att få låna pengar. Några som kan få svårt att låna pengar från traditionella låneinstitut är till exempel studenter, vikarieanställda, sjukskrivna eller arbetslösa.