Privatlån

Privatlån Att ta ett privatlån jämfört med att ta ett annat typ av lån innebär ingen större skillnad. En bank eller ett annat kreditinstitut lånar ut en viss summa pengar som du sedan betalar tillbaka enligt en avbetalningsplan. I avbetalningen på ett privatlån ingår också ränta och kanske en uppläggningsavgift. Som du ser är ett privatlån egentligen som vilket annat lån som helst. Men  man sätter ordet ”privat” framför ordet ”lån” för att syfta till att långivaren inte är lika intresserad av att veta vad pengarna ska gå till jämfört med andra lån. Men någon form av diskussion kommer ändå att ske kring ditt privatlån, då du till exempel inte kan låna 100 000 kronor att spela bort på travet.

Att tänka på innan du tar ett privatlån
När du lämnar in en låneansökan för ett privatlån kommer kreditinstitutet alltid att göra en kreditupplysning på dig. Kreditupplysningen görs för att se om du är en lämplig låntagare för ett privatlån. Här framkommer om du har skulder sedan tidigare, hur din inkomstsituation ser ut och ifall du har betalningsanmärkningar från andra kreditinstitut. Även om ett privatlån sällan handlar om mer pengar än 300 000 kronor, är det viktigt för banken att de är så säkra som möjligt på att du kan betala tillbaka. Ju större risk banken måste ta för ditt privatlån, desto dyrare blir det.

Om banken säger nej
Ifall din vanliga bank säger nej till att ge dig ett privatlån finns det som tur var andra vägar att gå. En del kreditinstitut har specialiserat sig på att ge privatlån till kunder som blivit nekade på annat håll. För att ta ett privatlån hos din bank är villkoren nämligen ganska höga. För att ta ett privatlån måste du kanske kunna visa att du har en viss inkomst varje år, vilket kan vara svårt om du är visstidsanställd, student eller arbetslös. Om du har betalningsanmärkningar kan det också vara svårt att få ett privatlån från din vanliga bank.

Jämför olika privatlån

Innan du bestämmer dig för vilket kreditinstitut du ska ta ditt privatlån ifrån, bör du jämföra dem sinsemellan. Det finns många bra sajter på internet som erbjuder gratis hjälp med att jämföra villkoren för olika privatlån med varandra. En viktig faktor är till exempel räntesatsen, en annan vilken typ av uppläggningsavgift som kreditinstituten tar för att ge dig ett privatlån.